Bokabox Verkeer

De Bokabox Verkeer is een ingenieuze leskist waarmee kinderen alle relevante verkeersborden en vooral ook de systematiek van de verkeersborden leren. Zo is het niet meer nodig van elk bord de betekenis uit het hoofd te leren.

De leskist bevat vier basisborden, nog zonder pictogram. bij elk basisbord hoort een kaart met een basisbetekenis. Door een pictogram toe te voegen ontstaat een compleet bord en een aanvullende betekeniskaart  maakt de betekenis van het bord compleet. Zo kunnen alle relevante borden worden samengesteld.

Leskist met materialen
Leskist = opbergkist
Opbouw basisbord, pictogram en betekenissen

In de kist zitten een handleiding voor klassikaal gebruik en een voor Montessori-onderwijs. Er zit een nakijkkaart in zodat kinderen hun werk zelf kunnen nakijken en kinderen elkaar opdrachten kunnen geven. En er zitten kopieerkaarten  van de basisborden in de kist.

Praktisch in gebruik

Bokabox Verkeer is bijzonder praktisch in gebruik. Alles wat u nodig heeft, zit in één kist.  Er zijn geen losse materialen en de kist past zo in de boekenkast. De kist is in de eigen onderwijspraktijk ontwikkeld.

 

Bokabox ook voor België

De Bokabox Verkeer is ook verkrijgbaar in een aangepaste Belgische versie, met specifiek Belgische verkeersborden en aan het Vlaams aangepaste teksten.

De leskist Bokabox Verkeer kost € 245 incl. BTW (€202,48 ex. BTW). N.B.: Er zijn diverse mogelijkheden voor subsidie!

Bestellen

In praktijk

Vier basisborden

In de Bokabox Verkeer zitten vier basisborden: één voor elke categorie verkeersborden:

  • pas op!…
  • je mag hier niet…,
  • je moet hier…
  • hier is een…

Elk heeft een specifieke vorm en kleur, nog zonder pictogram. Bij elk basisbord hoort een kaart met een basisbetekenis.

Door een pictogram en bijbehorende betekeniskaart toe te voegen, ontstaat een compleet verkeersbord met betekenis. Op deze manier ervaren de kinderen heel concreet dat een categorie gelijk kan blijven als een pictogram verandert.

Een pictogram met een schuine streep/strepen voegt de basisbetekenis einde toe; het einde van de onderste betekenis

 

  • voorrang vormt een aparte categorie. Bij bepaalde voorrangsborden zijn speciale straatkaarten toegevoegd met symbolen die bij een voorrangsbord op straat zijn geschilderd.

Bewezen effectief

Inmiddels werken circa 1.000 scholen in Nederland en België met de Bokabox Verkeer. De leskist wordt vooral op basisscholen gebruikt, maar ook scholen voor speciaal onderwijs en fietsscholen voor allochtone vrouwen gebruiken de Bokabox Verkeer graag, omdat het de systematiek van de verkeersborden zo goed illustreert en er weinig woorden voor uitleg nodig zijn.

Tijdens onderzoek van de Universiteit van Utrecht bleek dat het leren van de borden met de Bokabox Verkeer effectiever gaat dan met andere gangbare verkeersmethodes. Kinderen leren de borden sneller met de Bokabox Verkeer, kennen ze dan beter en borden die ze nog niet geleerd hebben durven kinderen die met Bokabox geleerd hebben te benoemen en meestal is de betekenis dan goed; de andere kinderen moesten in het onderzoek zeggen: ‘Die weet ik niet, die heb ik nog niet gehad’.

De Bokabox Verkeer is opgenomen in Toolkit Permanente Verkeerseducatie van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Dit platform helpt bij het vinden van verantwoorde producten en projecten in het kader van Permanente Verkeerseducatie.

De Nederlandse Montessori Vereniging heeft de Bokabox Verkeer gecertificeerd als Montessorileermiddel.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde heeft de Bokabox Verkeer opgenomen in de webshop verkeeropschool.be

Heeft u behoefte aan concreet illustratief lesmateriaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd dat is toegespitst op uw situatie (bijvoorbeeld het menselijk spijsverteringskanaal op ware grootte)? Bokabox helpt u graag om hiervoor materialen te ontwikkelen.
Meer lezen