Leskist Bokabox Verkeer

De leskist Bokabox Verkeer is een ingenieuze leskist waarmee kinderen het systeem van onze verkeersborden ervaren. Doordat zij begrijpen hoe de borden samengesteld worden hoeven zij niet meer alle borden uit het hoofd te leren. Pictogrammen spreken immers voor zich.

Bokabox Verkeer

Werkwijze

In de kist zitten twee standaards waarop je borden en betekeniskaarten kunt zetten. De verkeersborden bestaan uit twee delen: de achtergrond (het basisbord) en een transparante pictogram-kaart. Tezamen vormen het basisbord met de pictogram-kaart een compleet verkeersbord. Ook de betekenis bestaat uit twee delen: een kaart met de betekenis van het basisbord en een kaart met de specifieke betekenis van het pictogram. Deze twee kaarten vormen tezamen de complete betekenis van een bord. Hieronder ziet u hoe het verkeersbord en de betekenis opgebouwd worden.

Eerst zet je het basisbord op de standaard en voeg je de tekstkaart met de betekenis van het basisbord toe, zoals hierboven bijvoorbeeld ‘pas op!… Daarna plaats je de pictogramkaart en de tekstkaart met de specifieke betekenis. Dan heb je het complete bord met de complete betekenis.

Als je meer verkeersborden van die categorie wil laten zien, wissel je alleen de pictogramkaarten en de kaarten met de specifieke betekenis; het basisbord en betekeniskaart daarvan blijven steeds staan. Kinderen ervaren zo dat het eerste deel van de betekenis bij het basisbord hoort en steeds hetzelfde blijft, ongeacht het pictogram dat ervoor komt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is PKV20101213_Bokabox_5439-Edit_web-Small.jpg
de vier basisbiorden

Er zijn vier basisborden:

  • je mag hier niet …
  • je moet hier …
  • pas op! …
  • hier is een …

Alle voor kinderen relevante borden kunnen op deze manier samengesteld worden.

oefenen in een klein groepje
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is PKV20101123-BoKaBox-4454.jpg
plaatsen kaarten

De leskist kun je voor klassikale lessen gebruiken en kinderen kunnen er individueel of in kleine groepjes mee werken. Voor beide gebruikswijzen zit er een handleiding in de kist. Ook is er een nakijkkaart, zodat kinderen hun werk kunnen controleren en elkaar opdrachten kunnen geven.

De nakijkkaart geeft ook weer welke borden er gemaakt kunnen worden. Daarnaast zitten er kopieerkaarten van de basisborden in de kist, groot en klein, waarmee kinderen eigen borden kunnen maken en boekjes kunnen maken van bijvoorbeeld borden die ze moeilijk vinden. Deze kopieerkaarten kunt u ook downloaden bij de verwerkingsopdrachten.

Praktisch in gebruik

Bokabox Verkeer is bijzonder praktisch in gebruik. Alles wat je nodig hebt, zit in één kist.  Als de kist is ingepakt houd je geen losse onderdelen over. De kist past zo in de boekenkast.

Er zitten twee standaards waardoor je borden met elkaar kunt vergelijken. De standaards nemen weinig ruimte in zodat je bepaalde borden kunt laten staan en er in de loop van de tijd verschillende keren op kunt terug komen. Extra standaards zijn als losse set van 2 hier te bestellen.

elke categorie een eigen kleur

Elke bordcategorie heeft een eigen codekleur. De kaarten zitten in mapjes van die kleur en alle tekstkaarten en pictogramkaarten zijn ook gecodeerd met die kleur. Zo kun je zonder na te denken de juiste mapjes pakken. En kinderen kunnen de inhoud van de kist weer makkelijk op orde brengen.

Het is handig om voorafgaand aan de leskist kinderen de liedjes te leren en de posters te laten zien, zodat zij de basisborden al goed in het geheugen hebben zitten. Met het Bokabox Bordenkwartet oefenen de kinderen al spelenderwijs de borden. Na één keer het spel spelen hebben de meeste kinderen de bordcategorieën geautomatiseerd.

Bokabox ook voor België

De Bokabox Verkeer is ook verkrijgbaar in een aangepaste Belgische versie, met specifiek Belgische verkeersborden en aan het Vlaams aangepaste teksten.

Een losse set van 2 standaards kost € 18,- incl. BTW ( € 14,88 ex. BTW).

bestellen

leskist Bokabox Verkeer in de klas